Nimikkosopimukset
Nimikkolähetit | Nimikkokohteet
Herättäjä-Yhdistys tekee lähetystyötä yhteistyössä Suomen Lähetysseuran (SLS) kanssa ja on sen suurin jäsenjärjestö. Yhteistyökumppanimme on myös Suomen Pipliaseura. Vuosittainen avustussumma kootaan seurakolehdeilla, lahjoituksilla, myyjäisillä, lähetyslounailla ja lähetyspiireillä. Vapaaehtoiset seuraliikkeen vastuunkantajat tekevät mittavaa talkootyötä.
Lähetysinnostus heränneen kansan parissa virisi jo varhain. 1840-luvulla herännäispappien ovien pielissä olleet lähetyslippaat, joilla kerättiin varoja pakanalähetykselle, ovat edelleen symbolina lähetystuelle. Ensimmäiset heränneen kansan nimikkolähetit Heikki Saari, Kalle Himanen ja Maria Ala-Nikula toimivat Ambomaalla jo 1900-luvun alkupuolella.
Alla tietoa heränneen kansan lähetysrahaston nykyisistä
Jos haluat tukea työtämme, voit antaa lahjasi kansainväliselle työllemme kertalahjoituksena verkkopankin kautta tai MobilePayllä numeroon 55385.
Rahankeräyslupa 1.1.2024 alkaen: RA/2023/1594
Lotta Gammelin, Suomen Lähetysseura
Lotta Gammelin aloitti Suomen Lähetysseuran maajohtajana Nepalissa alkuvuodesta 2024. Filosofian tohtoriksi väitellyt Gammelin on aiemmin asunut Tansaniassa ja lähti nyt Nepaliin ensimmäistä kertaa.
Ruusa Gawaza, Suomen Lähetysseura
Tamperelainen ympäristösuunnittelija Ruusa Gawaza toimii globaalin ilmastokestävyyden asiantuntijana itäisessä ja eteläisessä Afrikassa.
"Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät nyt jo selvästi: Sään ääri-ilmiöt uhkaavat ihmisten elinkeinoja, ruokaturvaa ja jopa henkiä. He, jotka ovat kaikkein vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta, kärsivät sen seurauksista eniten ja siksi meillä on vastuu toimia, ohjata varoja ja tukea ilmastonmuutokseen sopeutumiseen kaikilla työalueillamme.
Työssäni tuen kumppaneitamme ilmastokestävyyden edistämiseksi koko maailmassa. Työ sisältää mm. koulutusta, vaikuttamistyötä ja tuloksien seurantaan.
Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat kulkea kauas, kulje yhdessä muiden kanssa."
Ruusan viimeisimmät kirjeet:
Riikka Halme-Berneking, Pipliaseura
Riikka Halme-Berneking työskentelee Yhtyneitten Raamattuseurojen raamatunkäännöskonsulttina Angolan, Namibian ja Portugalin Pipliaseurojen käännöshankkeissa.
Lue lisää Riikan työstä tästä.
Jukka Helle, Suomen Lähetysseura
Kuopiolainen teologian tohtori Jukka Helle toimii Hongkongin teologisen seminaarin opettajana.
Hongkongin seminaari on Aasian suurin luterilainen seminaari, jossa on useita satoja opiskelijoita kiinalaisesta maailmasta sekä muualta Aasiasta (esim. Thaimaa, Myanmar, Kambodzha).
Koulutus vahvistaa aasialaisten kirkkojen teologista osaamista, samalla aasialainen teologia pääsee paremmin osalliseksi laajempaa kansainvälistä keskustelua.
"Minua innostaa päästä työskentelemään (ja oppimaan!) lisää aasialaisen teologian parissa eri puolilta maailmaa tulevien kollegoiden ja opiskelijoiden kanssa."
Jukan viimeisimmät kirjeet:
Leena Helle, Suomen Lähetysseura
Diakonissa (AMK) Leena Helteen vastuualueeseen kuuluvat Suomen Lähetysseuran hankkeet Thaimaassa Thaimaan ev-lut.kirkon kanssa sekä hankkeet Hongkongissa, Taiwanilla ja Manner-Kiinassa.
Sara Latvus, Suomen Lähetysseura
Kirkollisen työn koordinaatio Kambodžassa.
Kuuntele Saran haastattelu Kirkko maailmalla -podcastissa.
Susanne Saarinen, Suomen Lähetysseura
Susanne Saarinen työskentelee alueellinen hankeasiantuntijana Nepalissa.
Naisten lukutaidon kehittäminen Afrikassa (Suomen Pipliaseura).
Suomen Pipliaseuran kanssa Herättäjä-Yhdistys on tukenut vuodesta 2017 alkaen Pipliaseuraa Lukutaitoa naisille Afrikassa -hankkeessa. Yhteistyö jatkuu myös vuonna 2025.
Hankkeen toiminta-alueena ovat Etiopia, Kenia, Malawi, Namibia ja Tansania. Tavoitteena on, että 20 000 naista oppii lukemaan ohjelman lukutaitokursseilla.
Rakennamme rauhan teologiaa ja uskontojen välistä vuoropuhelua Lähi-idässä (SLS)
Lähetysseura vahvistaa Israelissa rauhan ja sovinnon edellytyksiä.
Felm-keskus rakentaa nuoren sukupolven tietä rauhaan tarjoamalla Jerusalemissa turvallisen kohtaamispaikan erilaisista taustoista tuleville ihmisille. Keskus toimii nuorten rauhankasvatuksen kautta, vahvistamalla henkistä hyvinvointia ja tukemalla uskontodialogia. Felm-keskus myös tarjoaa suomalaisille ja kansainvälisille kumppaneilleen esim. räätälöityjä koulutusmatkoja liittyen rauhankasvatukseen, henkiseen hyvinvointiin sekä rauhan- ja ekoteologiaan.
Felm-keskus tarjoaa loistavat puitteet yhteistyökumppaneiden koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin. Kuvassa nuoria aikuisia, jotka osallistuivat Rossing Centerin järjestämään koulutukseen.
Tuemme yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia perheitä palestiinalaisalueella (SLS)
Palestiinalaisalueella Lähetysseuran merkittävin yhteistyökumppani on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko, joka on koko Lähi-idän ainoa luterilainen kirkko. Lähetysseura tukee kirkon diakoniatyötä, jota on viime vuosina kehitetty aktiivisesti. Diakoniatyössä vähävaraisia tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia perheitä autetaan etenkin ruoka-, sairaanhoito-, lääke- ja koulukuluissa. Lisäksi kirkko vahvistaa perheiden psykososiaalisia ja hengellisiä voimavaroja tarjoamalla mm. neuvontaa ja tukiryhmiä.
Lähetysseuralla on noin 200 kummilasta kirkon kouluissa Länsirannalla. Kuva on Dar Al-Kaliman koululta. Kuva Heli Vuohelainen / Suomen Lähetysseura
Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyö (SLS).
Zimbabwea hallinneen presidentti Mugaben itsevaltaisen hallinnon alla maan talous romahti, työttömyys nousi huippulukemiin ja ihmisten osallistumisvapautta ja muita oikeuksia rajoitettiin. Presidentin erottua vuoden 2017 lopulla maan poliittinen tilanne muuttui radikaalisti.
Kirkkojen neuvosto on keskeisessä roolissa kansalaisyhteiskunnan mukaan tuomisessa vuoropuheluun Mugaben ajan jälkeen. Kirkot haluavat vaikuttaa yhdessä muiden kansalais-yhteiskunnan toimijoiden kanssa siihen, että Zimbabwe kulkee kohti demokratiaa ja sovintoa.
Tuemme Zimbabwen kirkkojen neuvoston rauhantyötä maan poliittisessa murrosvaiheessa, jotta oikeudenmukaisuus ja hyvinvointi toteutuisivat kaikille zimbabwelaisille.
Vammaisten lasten ja nuorten tulevaisuutta rakentamassa Kambodžassa (SLS)
- Epic Arts tarjoaa koulutusta vammaisille lapsille ja nuorille heidän ikänsä, kykyjensä ja tarpeidensa mukaan.
- Järjestetään koulutusta opettajille ja tuetaan kouluja muuttamaan kouluympäristö sopivaksi liikuntarajoitteisille lapsille.
- Tuetaan vammaisten lasten perheitä muun muassa vertaisryhmän tapaamisten, erilaisten koulutusten (mm. vammaisten oikeuksista) ja sosiaalityön tiimin tarjoamien palveluiden kautta.
- Järjestetään yhteisötapahtumia sekä radio- ja verkkokampanjoita.
- Järjestetään erilaisia hyödyllisiä koulutuksia vammaisille nuorille, esimerkiksi tietotekniikka, liiketalous, lukutaito ja kädentaidot.
- Tehdään yhteistyötä kansainvälisen kansalaisjärjestön Light For The World kanssa työnohjauksen mallin kehittämiseksi.
- syystervehdys 2022
Senegalin kirkon koulutyö (SLS).
Tilastojen mukaan Senegalissa keskimäärin 80 % lapsista aloittaa koulun. Kuitenkin vain hieman yli puolet lapsista saa alakoulun suoritetuksi. Tyttöjä tarvitaan kotitöissä eikä heidän koulunkäyntiään pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien. Poikia puolestaan tarvitaan karjaa paimentamaan tai heidät lähetetään uskonnollisiin koraanikouluihin. Yli 10-vuotiaista vain 45 % on lukutaitoisia.
Kouluttautuminen on tehokas keino taistella köyhyyttä vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Syrjäytymisvaarassa olevat lapset tulevat usein köyhistä perheistä, ovat vammaisia tai orpoja taikka taustalla on muita sosiaalisia ongelmia.
Fayelin koulun oppilaita, kuva E. Pöykkö.
Vahvistamme Senegalin luterilaisen kirkon taloudellista omavaraisuutta
Senegalin luterilainen kirkko sai Senegalin valtion virallisen hyväksynnän vuonna 1987. Kirkolla on nyt noin 7500 jäsentä ja 14 seurakuntaa maan keski- ja pohjoisosissa. Lähetysseuran työn tavoitteena on kirkon ja erityisesti sen seurakuntien itsenäisyyden ja hyvän hallinnon vahvistaminen.
Lähetysseura on mukana kehittämässä Senegalin luterilaisen kirkon diakonia- sekä lapsi- ja nuorisotyötä. Lähetysseura vahvistaa äidinkielisen opetuksen asemaa esikouluopetuksessa ja aikuisten lukutaito-opetuksessa. Syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä tuetaan – erityisesti kohderyhmänä ovat tytöt sekä vammaiset lapset.
Lähetysseura on mukana kehittämässä ja vahvistamassa Senegalin luterilaisen kirkon diakonia- sekä lapsi- ja nuorisotyötä. Kuvassa keskustellaan diakoniatyön kehittämisestä. Kuva Anna Tikum / Suomen Lähetysseura
Kirkko Senegalin Fatickiin
Uutena nimikkokohteena Herättäjä-Yhdistys alkaa yhdessä Porvoon hiippakunnan kanssa tukea Senegalin Fatickin kirkon rakentamista. Lounais-Senegaliin rakennettavasta kirkosta tulee luterilaisen kirkon pääkirkko.
Vuoden 2021 alussa rakennus on saavuttanut harjakorkeuden. Syksyllä raivonneen myrskyn tuhot kirkon päädyssä on jo saatu korjatuksi.