Virsihuone - körttiveisuuperinnettä digisti
Huoneeseen on taltioitu nurmolainen körttivirsiperinne esiveisaajineen.
Lankarin Virsihuone näyttää nurmolaisen körttiveisuuperinteen digiloikan. Sedun tieto- ja viestintätekniikan toisen vuoden opiskelijoiden projekti Ari Aution ja Pyry Antolan ohjauksessa kokosi tunnettujen nurmolaisten körttilaulajien esiintymiset Virsihuoneeseen Lankarin leiri- ja kurssikeskukseen ja verkkosivustolle internettiin ihan jokaisen ulottuville. Lopputulos on nähtävissä ja koettavissa, virret kuultavissa osoitteessa https://lankarinvirsihuone.fi/. Virsihuoneen avajaisseurat pidetään myöhemmin, livenä.
Seinäjoen seurakunnan leirikeskuksessa Nurmonjoen kainalossa kohtaavat muutenkin vanha ja uusi. Majoitus- ja kokoustilojen vastapainona on vanha tupa ja Virsihuone. Herättäjä-Yhdistys sai Lankarin tilan ja maatalon testamenttilahjoituksena 1960-luvulla. Yhdistys pyysi rinnalleen Nurmon seurakunnan pitämään huolta lahjoituksesta, jolloin perustettiin Lankarisäätiö. Siitä alkaen Lankari on toiminut myös seurakunnan leirikeskuksena.
- Pari vuotta sitten säätiö sai testamenttilahjoituksen, ja keväällä 2019 Jaakko Rasku Lankarisäätiöstä lähestyi kysymyksellä, miten testamenttivaroin voisi kehittää Lankaria ja pyysi ideoita Virsihuoneen kehittämiseksi, kertoo lehtori Ari Autio opiskelijaprojektin alkusysäyksestä.
Väkevää veisuuta Nurmosta
Virsihuone syntyi aikanaan Jouko Ikolan ideasta, jota lähtivät toteuttamaan Jussi Yli-Penttilä ja Martti Hemminki. Huoneessa, jossa seinäpintaa ei ole paljon, tasot on rakennettu ajan patinoiman ladon laudoista. Tärkeintä on huoneeseen taltioitu nurmolainen körttivirsiperinne esiveisaajineen, minkä Yli-Penttilä on koonnut yhdessä Nurmon entisen kanttorin Martti Hemmingin kanssa.
- Valokuvia ei ennen otettu paljon. Veisuun taitaja Liisa Aution kuva rajattiin kihlakuvasta, Jussi Yli-Penttilä kertoo videolla.
Nurmossa on ollut lahjakkaita veisaajia; körttiläisten kokoontumissa he ovat aloittaneet virret. Virrenveisuu on oleellinen osa körttiläisyyttä ja hengellisyyttä.
Miten datanomiopiskelijat innostuivat Virsihuoneesta?
Lankarin Virsihuoneen projektissa 18 datanomiopiskelijaa suoritti Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa tutkinnon osan Monikanavajulkaisut (15 osp).
Ideoinnille annettiin syksyllä polttoainetta benchmarking-matkalta Mänttä-Vilppulan Serlachius-museoon.
- Jo paluumatkalla mietittiin, miten tietotekniikalla voidaan luoda kokemuksellisuutta, osallistaa niin, että sisältö koskettaa. Tietotekniikan tulee sulautua miljööseen. Monikanavaisuus on videoita, drone-kuvaa, kuvia, ääntä. Tarvittiin siis integroituja, upotettuja järjestelmiä, kosketusnäyttö ja tulevaisuuden tuntua.
Kulttuurihistoriaa talteen
- Kaikki Virsihuoneen materiaali on tässä projektissa kopioitu; valokuvista tehtiin digiversiot ja ne koottiin yhdeksi digikansioksi, joka luovutetaan asiakkaalle, Ari Autio kertoo.
Ari Autio kiittää opiskelijoiden hyvää asennetta. Körttivirsiperinne on nuorille aika vieras, haastava teema, ja silti opiskelijat ovat tehneet innolla työtä.
- He asennoituivat ammattimaisesti, taustoittivat materiaalia, etsivät tietoa ahkerasti.
Sedun omalla palvelimella pyöri testiympäristö, jossa opiskelijat testasivat kolmea eri webbialustaa. Opiskelijoiden omassa labraympäristössä kokeiltiin; kun punainen lanka löytyi, tehtiin esitys ohjausryhmälle.
Avaimet käteen asiakkaalle -palvelu
Virsihuoneen valaistus uusittiin. Sedun sähkö- ja automaatioalan opiskelijat asensivat opettaja Jaakko Paloniemen ohjauksessa led-valot hyllyjen alle ja kohdevalot kattoon. Ammattiohjaaja Juho Seppälä tuunasi Jussi Yli-Penttilän kierrätysmateriaalia uuteen käyttöön: kosketusnäyttö upotettiin ajan patinoimaan puualustaan.
- Kun asiakas astuu Virsihuoneeseen tietoteknisesti edistyksellinen kosketusnäytöllä varustettu tietokone odottaa häntä. Ratkaisu on asiakasystävällinen ja helppokäyttöinen kuin valokatkaisin, vakuuttaa Ari Autio.
- Miten virret koskettavat nuoria? https://lankarinvirsihuone.fi/haastattelut/virsihuone-nuorten-haastattelu/
- Painokelpoiset kuvat olemassa.
Lisätietoja:
Nurmon kappeliseurakunnan kappalainen Antti Maunumaa, p. 040 594 3820, antti.maunumaa@evl.fi
datanomiopiskelija Robin Laaksoharju, p. 044 339 5294, robin.laaksoharju@sedu.fi
tieto- ja viestintätekniikan lehtori Ari Autio, p. 040 830 0453, ari.autio@sedu.fi